Lumina albastră – bună sau rea?

Adevărul despre lumina albastră 

Suntem des întrebați, dacă lumina albastră emisă de dispozitivele moderne LED din zilele noastre este dăunătoare ochilor. Cu atâtea informații (mai ales din partea firmelor și a persoanelor care încearcă să vândă produse care blochează lumina albastră), există o multitudine de confuzii, precum și multe dezbateri inclusiv în rândul oftalmologilor.

Ce este lumina albastră?

Lungimile de undă cuprinse între 420 – 500nm (nanometri) sunt clasificate drept lumină albastră. Aceasta se află în spectrul vizibil.

Trebuie să menționăm că este de 100 de ori mai multă lumină albastră de la soare decât de la orice dispozitiv LED. Lumina albastră de la soare este extrem de benefică în stabilirea ritmului nostru circadian, care ne afectează somnul, tensiunea arterială și ritmul cardiac, secreția de hormoni și multe altele. De asemenea, suprimă în mod natural producția de melatonină a organismului, care stimulează vioiciunea și atenția. Evidențele actuale asociază ritmurile circadine cu dezvoltarea ochilor și defecte de refracție.  

Problema luminii albastre la dispozitivele LED

Unii cercetători au arătat că lumina albastră de 445nm când energia este de 3 μW (micro-wați) sau mai mare poate provoca deteriorarea celulelor. Dar, această cercetare, a fost făcută doar în laborator, nu pe un țesut viu cum este ochiul. Iar la un om sănătos, toate țesuturile vii încearcă să se refacă constant. De obicei, dispozitivele electronice nu emit mai mult de 1 μW și încă nu s-a demonstrat că există vreun efect negativ pentru astfel de energii scăzute.

Așadar, adevărata problemă a dispozitivelor LED este folosirea acestora în timpul nopții, deoarece lumina albastră poate să afecteze ritmul circadian. Știm, de exemplu, că cei care lucrează în ture de noapte și nu au suficientă lumină albastră din timpul zilei pentru a-și seta corect ritmul circadian au o sănătate mai șubredă și o viață relativ mai scurtă.

Deci, ce este de făcut cu lumina albastră?

Lumina albastră are beneficii reale bine cunoscute atunci când este primită la momentul potrivit, în timpul zilei. Este de preferat a se evita noaptea, pentru a nu distorsiona ritmul circadian.

Nu se recomandă purtarea ochelarilor de soare care împiedică lumina albastră mai ales ziua (cu excepția cazului în care este recomandat de un oftalmolog), deoarece avem nevoie de lumina albastră de la soare pentru a ne stabili ritmul circadian, astfel încât să avem o viață normală și sănătoasă.

Acest lucru se bazează pe informațiile pe care le avem în momentul scrierii acestui articol, dar ele se pot schimba pe măsură ce vom obține mai multe date în viitor.

Pericolele reale ale radiațiilor UV

Radiațiile ultraviolete sunt cunoscute mai ales pentru că produc multe boli ale ochilor și cancere de piele, așa încât protejarea ochilor cu ochelari de soare de bună calitate este esențială pentru a preveni expunerea pe termen lung la radiațiile UV. De asemenea, chiar și puținele raze UV de-a lungul timpului au un efect cumulativ conducând la boli ale ochilor precum: cataracta, pinguecula (boală degenerativă a conjunctivei), cheratita (inflamarea corneei) și degenerescența maculară.

Pericolul dispozitivelor mobile asupra ochilor copiilor

În ziua de astăzi suntem cu toții obsedați de dispozitivele mobile și asta pe bună dreptate. Ne informează, ne distrează, ne țin în legătură cu familia și prietenii, iar lista poate continua.

Cu toate acestea, medicii oftalmologi observă un număr crescut de persoane cu probleme oculare severe cauzate de asemenea dispozitive. Acest subiect a determinat o cercetare vastă, dezvăluind câteva rezultate cu adevărat alarmante care arată că, dacă tendința continuă la nivelul actual, până la jumătate din populația lumii ar putea orbi ca urmare a miopiei până în 2050. 

În anul 2000, aproximativ 25% din populația lumii avea miopie, o afecțiune care poate fi prevenită. Miopia sau ,,vederea la distanță scurtă” este cel mai des întâlnită în țările asiatice. Această epidemie în creștere văzută relativ rar în țările occidentale și Australia se suprapune tendinței recente dată de dispozitivele mobile care devin obiecte cu ajutorul cărora copilașii ajung să ,,tacă din gură”, să fie liniștiți, astfel încât mama și tata să poată avea momente de pace, fără zgomot. Astfel, medicii oftalmologi observă unii copilași de 4-5 ani cu ochii mult prea solicitați și cu o miopie precoce, provocate de o utilizare îndelungată a telefoanelor mobile și a tabletelor.

 

Deci, ce este miopia și de ce este o problemă?

Miopia sau ,,vederea la distanță scurtă” este un defect al vederii în care puteți vedea clar obiectele din apropierea dvs., dar obiectele mai îndepărtate sunt încețoșate. Ea apare datorită concentrării mai îndelungate asupra obiectelor aflate în apropiere, a lipsei luminii date de soare în primii ani de creștere, precum și a altor factori cum este genetica. 

A fost întotdeauna o problemă a ochilor care apare treptat, ceea ce înseamnă că continuă să se înrăutățească până când ajunge să fie imposibil a face corecții pentru ca pacientul să vadă, ceea ce duce la orbire.

 

Atunci cum oprim acest lucru pentru a nu i se întâmpla copilului nostru?

Știm cu toții că este imposibil să trăim în ziua de azi fără aceste dispozitive mobile datorită beneficiilor pe care le aduc, dar ca părinți conștienți de problemele majore pe care le produc ochilor este de datoria noastră să limităm cât timp sunt folosite. Vă sugerăm ca toată lumea (inclusiv adulții) să nu petreacă mai mult de 10 minute în fața acestor dispozitive urmate de 10 minute de pauză. Cele 10 minute de pauză nu înseamnă să mergem de la telefon la tabletă și invers. Acest timp se va petrece în aer liber, privind departe la distanță pentru a relaxa mușchiul încordat al ochiului. Cu siguranță nu este greu de îndeplinit când știi că poate salva vederea ta sau a copilului tău. 

 

Soluții curente pentru tratarea miopiei

Din păcate, în prezent nu este leac. Singurele soluții sunt purtarea ochelarilor cu prescripție medicală, lentilele de contact sau intervenția chirurgicală (LASIK și PRK).  Ambele intervenții schimbă forma corneei pentru a focaliza mai bine lumina asupra retinei. Rețineți că, în mod normal, copiii sunt limitați doar la purtarea ochelarilor cu prescripție.

 

Care este viitorul?

Pentru cei care nu pot fără aceste dispozitive nici măcar un minut, există șanse să fie diagnosticați cu miopie, dar multe universități, oameni de știință și profesioniști oftalmologi lucrează cu toții pentru a găsi soluții la această problemă. 

În Hong Kong, unde în ultimul timp miopia este considerată o adevărată problemă, s-au creat niște lentile de contact speciale cu imperfecțiuni circulare mici care ajută la reantrenarea ochilor. 

De asemenea, într-o universitate din Israel, se lucrează la o aplicație pe telefonul mobil care are ca scop fotografierea ochiului prin care se dorește anticiparea problemelor și rezolvarea acestora. O substanță colorantă este introdusă în ochi acolo unde sunt necesare corecții, apoi se picură o altă soluție care aderă cu colorantul ducând la o corecție temporară. Aceste corecții nu sunt disponibile în momentul de față în comerț, dar cu siguranță le vom vedea cât de curând. 

 

Ca și o concluzie, cel mai bine este să preveniți apariția acestora. Iar acum că știți că acest lucru se poate întâmpla, vă rugăm să transmiteți mai departe aceste informațiile astfel încât să îi putem ajuta și pe alții.

 

Referințe:

  1. Mivision – jurnal oftalmologic australian;
  2. Insight – jurnal oftalmologic australian;
  3. https://www.healthdirect.gov.au/short-sightedness-myopia;
  4. https://www.allaboutvision.com/conditions/myopia.htm;
  5. https://nei.nih.gov/health/errors/myopia.

Cum afectează razele UV ochii bebelușilor și copiilor

Prin intermediul prezentului articol dorim să aducem la cunoștința părinților ultimele noutăți redate de studiile științifice. Literatura de specialitate oferă numeroase informații, însă concluzia este aceeași: singurul mod de a proteja ochii copiilor de dăunătoarele radiații UV este purtarea ochelarilor de soare de foarte bună calitate încă din primele luni de viață.

 

Razele UV și ochii copiilor

Este bine știut faptul că ochiul uman este extrem de sensibil la lumină, spre deosebire de întuneric când retina poate detecta doar fotoni de lumină albastră-verzuie. Așadar, nu este deloc surprinzător faptul că țesuturile oculare sunt mult mai vulnerabile la radiațiile UV și lumină decât pielea. 

Din acest motiv, oamenii sunt înzestrați cu anumite trăsături anatomice, fiziologice și comportamentale care protejează acest organ sensibil de radiația solară ultravioletă intensă din timpul zilei. 

Cele trei structuri oculare care pot fi afectate serios de expunerea la razele UV sunt corneea, cristalinul și retina. Deteriorarea acestor structuri duce la apariția unor afecțiuni ale ochiului precum cataracta, conjunctivita, cheratita (inflamarea corneei), pinguecula (boală degenerativă a conjunctivei) și degenerescența maculară.

 

Absorbția razelor UV

Pentru ca radiațiile optice să aibă un efect ele trebuie să fie absorbite, adică energia radiantă trebuie să fie transferată materialului asupra căruia se va produce efectul. Există două mecanisme principale prin care energia radiantă absorbită poate avea efect:

  • Căldura: energia radiantă este transformată în mișcare moleculară (energie cinetică), cum ar fi vibrația, rotirea și translația. Astfel, energia radiantă (măsurată în Joules, J) absorbită într-un anumit volum într-o unitate de timp determină creșterea temperaturii, adică puterea radiantă absorbită (J/s = Watt, W) pe unitatea de volum (m3) sau rata de absorbție (specifică) care este factorul determinant (pe lângă cât de rapid este răcit volumul de absorbție prin schimbul de căldură cu mediul său).
  • Fotochimia: energia radiantă poate stimula atomii sau moleculele prin mișcarea electronilor cei mai exteriori (valență) la niveluri de energie orbitală superioare. 

 

Protejarea ochilor împotriva razelor UV este ușoară și chiar funcționează

Majoritatea daunelor produse de UV asupra ochilor sunt cauzate de acumularea unor probleme micuțe de-a lungul mai multor ani. Doar purtând o pereche de ochelari de soare de foarte bună calitate, cu protecție UV 100% când sunteți afară, puteți reduce semnificativ șansele de îmbolnăvire ale ochilor. 

Și da, acest lucru chiar funcționează, cunosc personal oameni de 70 de ani care și-au protejat ochii cu ochelari de soare de fiecare dată când ieșeau în aer liber și ai căror ochi nu prezintă semne de îmbătrânire legate de razele UV, nefiind necesară purtarea ochelarilor pentru a vedea.

 

PS: Citind acest articol se poate înțelege că ochii fac tot ce pot pentru a evita orbirea ca urmare a radiațiilor UV, astfel încât aceste radiații să nu ajungă la nivelul retinei. Dar, asta vine cu un cost pe care tocmai l-am expus. Absorbția razelor UV în vitros (interiorul ochiului este umplut cu un “jeleu” similar cu albușul de ou ca să spunem așa, care se numește corpul vitros sau pur și simplu vitros) de către cromofori duce la descompunerea structurii normale a părții gelatinoase într-o structură mai lichidă. Acest lucru permite apoi o „detașare vitroasă“, unde vitrosul se îndepărtează de retină, iar la anumite persoane poate provoca ruperea retinei cu o posibilă pierdere a vederii. Această detașare vitroasă începe să apară la adulții de peste 50 de ani, astfel că cei care poartă ochelari de soare în mod regulat, au norocul de a avea încă 10 ani în plus înainte de a li se întâmpla acest lucru. Astfel vă invit să urmați sfaturile de mai jos:

 

Simpla purtare a unei perechi de ochelari de soare de cea mai bună calitate începând cu primele luni de viață de fiecare dată când ieșiți afară, la soare, este singurul mod de a evita ca razele UV să vă dăuneze ochii. 

 

Referințe:

  1. Comisia Europeană:  SCENIHR;
  2. David H. Sliney, How light reaches the eye and its components (2002);
  3. Jagger J., Introduction to research in ultraviolet photobiology (1967).

Criterii esențiale în alegerea ochelarilor de soare pentru bebeluși/copii

Vă sfătuim să nu cumpărați acei ochelari de soare care au următoarele două caracteristici:

  • sunt de jucărie pentru că nu au protecție împotriva radiațiilor UV și pot produce vătămări grave ale ochilor;
  • au categoria de protecție 4 (uz general) deoarece aceste lentile sunt destinate în principal pentru schi și ar trebui să aibă protecțiile laterale cel puțin la fel de întunecate ca și lentilele, altfel pot cauza leziuni severe ale ochilor (razele UV intră în pupila deschisă prin părțile laterale).

Principalele criterii obligatoriu de luat în calcul:

  1. certificarea CE;
  2. lentilele;
  3. ramele;
  4. garanția și prețul.

Vom acorda o atenție deosebită celor patru puncte mai sus menționate oferind mai multe informații pentru fiecare în parte în secțiunea ,,Info produse’’.

 

10 motive pentru care bebelușii/copiii trebuie să poarte ochelari de soare

Asociația Opticienilor din New York aduce o recomandare extrem de utilă părinților interesați de sănătatea ochilor copiilor lor, incluzând 10 sugestii practice privind purtarea ochelarilor de soare și anume:

  1. Cristalinul copiilor transmite cu aproximativ 70% mai multă radiație UV comparativ cu cel al adulților, crescând astfel riscul la nivelul retinei.   
  2. Jumătate din expunerea la soare de-a lungul unei vieți survine în primii 20 de ani. Copiii stau mai mult timp afară decât adulții.
  3. Deoarece copiii sunt mai curioși, ei petrec mult mai mult timp uitându-se direct la soare spre deosebire de adulți.
  4. În general, copiii nu sunt conștienți pe deplin de riscul expunerii la soare comparativ cu adulții.
  5. Atunci când ochii copiilor sunt afectați serios de soare, cu excepția cazurilor foarte grave, aceștia nu vor simți durerea ca și în cazul arsurilor de piele. Semnalele de avertizare nu sunt atât de evidente.
  6. Efectele pe termen lung ale arsurilor la nivelul ochiului sunt cumulative și nu complet reversibile. Cataracta, pterigionul, degenerescența maculară debutează mai târziu în viață și  cel mai frecvent ca urmare a expunerii ochilor la UV.
  7. Pălăriile oferă protecție doar în partea de sus și nu în partea de jos, iar razele UV reflectate din apă, nisip sau beton pot produce daune serioase.
  8. Copiii pot învăța despre importanța purtării ochelarilor de soare, la fel ca și în cazul purtării centurii de siguranță sau utilizării cremelor de protecție solară pentru piele.
  9. Ținând cont de faptul că epuizarea stratului de ozon are loc și cu până la 12% pe an în anumite părți ale lumii, copiii noștri sunt expuși unui risc mai mare de apariție a radiațiilor UV spre deosebire de perioada copilăriei noastre. Așadar, este necesar să protejăm ochii copiilor noștri mai mult decât îi protejăm pe ai noștri.
  10. Cu ochelarii de soare special concepuți pentru bebeluși/copii, precum Idol Eyes, care sunt flexibili, confortabili, rezistenți, accesibili la preț și care oferă 100% protecție UV, este eliminată scuza de a nu cumpăra ochelari de soare copilului tău sau ca acesta nu-i poate purta.

 

Acum că suntem conștienți de necesitatea ochelarilor de soare la copilași, este numai datoria noastră de ai proteja pe aceștia chiar de la început.

Când și cât timp trebuie purtați ochelarii de soare de către cei mici?

Poartă copilul dvs. ochelari de soare? V-ați întrebat vreodată dacă sunt necesari?

Bebelușii cu vârsta sub 6 luni nu trebuie să fie expuși direct la soare. Aceasta este ultima recomandare medicală a unor prestigioase instituții precum Organizația Mondială a Sănătății, Asociația Americană de Pediatrie sau Ministerul Sănătății Britanic.  Însă, odată depășită această vârstă, ochelarii de soare ar trebui să fie obligatorii.

Ochelarii de soare sunt necesari a fi purtați ori de câte ori copilașii sunt afară, în aer liber, cu atât mai mult cu cât sunt în razele directe ale soarelui; spre exemplu, în momentele de joacă, mers, chiar și relaxare.

Tocmai de aceea noi ne-am gândit în primul rând la sănătatea ochiilor copiilor, oferind ochelari de soare care să fie purtați încă de la câteva luni de zile. Toți ochelarii Idol Eyes sunt special concepuți cu 100% protecție UV, iar unele dintre modele pot fi ajustate ușor datorită benzii elastice și/sau brațului de lângă ureche pentru a acoperi perfect ochii celor mici.

Fiecare amânare a nepurtării ochelarilor duce la efecte serioase pe termen lung, chiar de la cea mai fragedă vârstă. Nu amâna, ai grijă de sănătatea micuțului tău.

Au într-adevăr nevoie bebelușii/copiii de ochelari de soare?

Pentru cei mici, soarele și vremea bună sunt egale cu ieșirile mult așteptate în aer liber. Bucurie. Fericire. Protecție.

Însă, știați că cel mai mare risc al lipsei protecției UV apare la copiii sub 10 ani? Copiii și în special bebelușii au pielea extrem de sensibilă, delicată și care se poate arde foarte ușor. Același lucru îl putem spune și despre ochi.  

Chiar și o singură zi în soare poate duce la arderea corneei (stratul transparent al membranei exterioare a ochiului). Expunerea la soare de-a lungul timpului poate provoca cataractă (încețoșarea lentilelor oculare, ceea ce duce la vedere încețoșată) mai târziu în viață. Cea mai bună modalitate de a apăra ochii celor mici este purtarea ochelarilor de soare care asigură 100% protecția UV.

Este bine de știut că bebelușii și copiii sunt mult mai expuși decât adulții deoarece au pupilele mari și cristalinul cât se poate de transparent. Cum radiațiile UV sunt cumulative pe parcursul unei vieți, este esențial ca aceștia să poarte ochelari de soare cât mai repede posibil pentru a reduce la minim aceste daune.

Așadar, revenind la întrebarea din titlu, răspunsul este DA. Cu cât ochelarii de soare vor fi purtați de la cele mai fragede vârste, cu atât ochii celui mic vor fi mai protejați.