Criterii esențiale în alegerea ochelarilor de soare pentru bebeluși/copii

Vă sfătuim să nu cumpărați acei ochelari de soare care au următoarele două caracteristici:

 • sunt de jucărie pentru că nu au protecție împotriva radiațiilor UV și pot produce vătămări grave ale ochilor;
 • au categoria de protecție 4 (uz general) deoarece aceste lentile sunt destinate în principal pentru schi și ar trebui să aibă protecțiile laterale cel puțin la fel de întunecate ca și lentilele, altfel pot cauza leziuni severe ale ochilor (razele UV intră în pupila deschisă prin părțile laterale).

Principalele criterii obligatoriu de luat în calcul:

 1. certificarea CE;
 2. lentilele;
 3. ramele;
 4. garanția și prețul.

Vom acorda o atenție deosebită celor patru puncte mai sus menționate oferind mai multe informații pentru fiecare în parte în secțiunea ,,Info produse’’.

 

10 motive pentru care bebelușii/copiii trebuie să poarte ochelari de soare

Asociația Opticienilor din New York aduce o recomandare extrem de utilă părinților interesați de sănătatea ochilor copiilor lor, incluzând 10 sugestii practice privind purtarea ochelarilor de soare și anume:

 1. Cristalinul copiilor transmite cu aproximativ 70% mai multă radiație UV comparativ cu cel al adulților, crescând astfel riscul la nivelul retinei.   
 2. Jumătate din expunerea la soare de-a lungul unei vieți survine în primii 20 de ani. Copiii stau mai mult timp afară decât adulții.
 3. Deoarece copiii sunt mai curioși, ei petrec mult mai mult timp uitându-se direct la soare spre deosebire de adulți.
 4. În general, copiii nu sunt conștienți pe deplin de riscul expunerii la soare comparativ cu adulții.
 5. Atunci când ochii copiilor sunt afectați serios de soare, cu excepția cazurilor foarte grave, aceștia nu vor simți durerea ca și în cazul arsurilor de piele. Semnalele de avertizare nu sunt atât de evidente.
 6. Efectele pe termen lung ale arsurilor la nivelul ochiului sunt cumulative și nu complet reversibile. Cataracta, pterigionul, degenerescența maculară debutează mai târziu în viață și  cel mai frecvent ca urmare a expunerii ochilor la UV.
 7. Pălăriile oferă protecție doar în partea de sus și nu în partea de jos, iar razele UV reflectate din apă, nisip sau beton pot produce daune serioase.
 8. Copiii pot învăța despre importanța purtării ochelarilor de soare, la fel ca și în cazul purtării centurii de siguranță sau utilizării cremelor de protecție solară pentru piele.
 9. Ținând cont de faptul că epuizarea stratului de ozon are loc și cu până la 12% pe an în anumite părți ale lumii, copiii noștri sunt expuși unui risc mai mare de apariție a radiațiilor UV spre deosebire de perioada copilăriei noastre. Așadar, este necesar să protejăm ochii copiilor noștri mai mult decât îi protejăm pe ai noștri.
 10. Cu ochelarii de soare special concepuți pentru bebeluși/copii, precum Idol Eyes, care sunt flexibili, confortabili, rezistenți, accesibili la preț și care oferă 100% protecție UV, este eliminată scuza de a nu cumpăra ochelari de soare copilului tău sau ca acesta nu-i poate purta.

 

Acum că suntem conștienți de necesitatea ochelarilor de soare la copilași, este numai datoria noastră de ai proteja pe aceștia chiar de la început.

Când și cât timp trebuie purtați ochelarii de soare de către cei mici?

Poartă copilul dvs. ochelari de soare? V-ați întrebat vreodată dacă sunt necesari?

Bebelușii cu vârsta sub 6 luni nu trebuie să fie expuși direct la soare. Aceasta este ultima recomandare medicală a unor prestigioase instituții precum Organizația Mondială a Sănătății, Asociația Americană de Pediatrie sau Ministerul Sănătății Britanic.  Însă, odată depășită această vârstă, ochelarii de soare ar trebui să fie obligatorii.

Ochelarii de soare sunt necesari a fi purtați ori de câte ori copilașii sunt afară, în aer liber, cu atât mai mult cu cât sunt în razele directe ale soarelui; spre exemplu, în momentele de joacă, mers, chiar și relaxare.

Tocmai de aceea noi ne-am gândit în primul rând la sănătatea ochiilor copiilor, oferind ochelari de soare care să fie purtați încă de la câteva luni de zile. Toți ochelarii Idol Eyes sunt special concepuți cu 100% protecție UV, iar unele dintre modele pot fi ajustate ușor datorită benzii elastice și/sau brațului de lângă ureche pentru a acoperi perfect ochii celor mici.

Fiecare amânare a nepurtării ochelarilor duce la efecte serioase pe termen lung, chiar de la cea mai fragedă vârstă. Nu amâna, ai grijă de sănătatea micuțului tău.

Au într-adevăr nevoie bebelușii/copiii de ochelari de soare?

Pentru cei mici, soarele și vremea bună sunt egale cu ieșirile mult așteptate în aer liber. Bucurie. Fericire. Protecție.

Însă, știați că cel mai mare risc al lipsei protecției UV apare la copiii sub 10 ani? Copiii și în special bebelușii au pielea extrem de sensibilă, delicată și care se poate arde foarte ușor. Același lucru îl putem spune și despre ochi.  

Chiar și o singură zi în soare poate duce la arderea corneei (stratul transparent al membranei exterioare a ochiului). Expunerea la soare de-a lungul timpului poate provoca cataractă (încețoșarea lentilelor oculare, ceea ce duce la vedere încețoșată) mai târziu în viață. Cea mai bună modalitate de a apăra ochii celor mici este purtarea ochelarilor de soare care asigură 100% protecția UV.

Este bine de știut că bebelușii și copiii sunt mult mai expuși decât adulții deoarece au pupilele mari și cristalinul cât se poate de transparent. Cum radiațiile UV sunt cumulative pe parcursul unei vieți, este esențial ca aceștia să poarte ochelari de soare cât mai repede posibil pentru a reduce la minim aceste daune.

Așadar, revenind la întrebarea din titlu, răspunsul este DA. Cu cât ochelarii de soare vor fi purtați de la cele mai fragede vârste, cu atât ochii celui mic vor fi mai protejați.